Mamma till prins Leo

Gravid v 41

Så nu har vi officiellt gått över tiden. Att se gravid-appen slå över till ”100,4% av graviditeten har passerat” är psykiskt påfrestande, han skulle ju vara här när det stod 100%. Inga känningar (vad jag märkbart kan känna), hur mycket jag än rör på mig, det känns som att jag knappt bara ligger och vilar. Trots att jag kanske inte får så mycket sömn jag rekommenderas få, är jag för pigg för att vila hela tiden, men ändå är jag trött hela tiden, om ni förstår vad jag menar? Min kropp vill föda barn nu, inte ligga på soffan (jag lär få äta upp den meningen när jag är på förlossningen).
Men hur som, bullen i ugnen är färdig, och jag hoppas att han gör sig redo att mysa med sin mamma och pappa. För varje dag som går längtar jag bara mer!

Vecka 40+ :

Barnet

Nu ligger barnet bara och väntar och gottar sig. Kanske vill det vila lite innan det måste utsätta sig för den stora utmaningen: förlossningen. Kanske har du en så skön mage som den vill stanna lite extra länge i. Hur som helst, oroa dig inte, ut kommer barnet alltid.

Mamma

Många kvinnor känner att de struntar i förlossningen nu bara barnet kommer ut någon gång. Men det finns flera fördelar med att vara gravid länge. Din kropp hinner mogna, din livmodertapp blir mjuk och hormonet relaxin hinner mjuka upp dina bäckenfogar ytterligare. Det kan göra att du får en smidigare förlossning. Livmodermunnen blir mjuk och börjar öppna sig. Din kropp blir bättre förberedd på att föda barn. Att föda när kroppen sätter igång av sig själv är alltid bäst så länge du mår bra och det inte finns några komplikationer.

Kontroller och igångsättning

Från vecka 40 träffar du din barnmorska varje vecka fram tills du är förlöst. Hon eller han gör de vanliga kontrollerna det vill säga, mäter livmodern, kontrollerar hur barnet ligger, kollar ditt blodtryck samt lyssnar på barnets hjärta. Kanske får du ta ett extra urinprov eller blodvärde.

I Stockholm brukar man göra igångsättningar i vecka 42+0 om inte förlossningen startat spontant innan. Det finns olika metoder att göra igångsättningar på. Igångsättning görs på det sjukhus du valt att föda på. Igångsättningen föregås av en så kallad överburenhetskontroll på sjukhuset då en bedömning görs av om, när och på vilket sätt förlossningen ska sättas igång. På en del sjukhus gör man ett ultraljud redan i vecka 41 för att kontrollera fostervikt och fostervattenmängd.

Din barnmorska vet vilka rutiner som finns på ditt förlossningssjukhus och informerar dig mer om dessa kontroller samt hjälper dig med eventuell tidsbokning.

Pappa/partner

Inget är som väntans tider. Försök hjälpa din partner att fördriva tiden. Ett tips är att göra matlådor och frysa in. Färdiga portioner att tina i mikron är ovärderliga när barnet kommit. Särskilt när de första pappaveckorna är slut och kvinnan ska hinna ta hand om sig själv, barnet och kanske ett äldre syskon.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats