Leo älskar bröd, egentligen är väl ordet älskar en underdrift, men det ger en viss förklaring till Leos inställning till bröd. Han ser så otroligt stolt ut när han får de små brödbitarna, med ett tjockt lager smör, framför sig att själv stoppa i munnen. Men som bekant ska småbarn inte få i sig salt och i all köpebröd finns det just salt (efter att ha läst innehållsförteckningen på nästan varenda förpackning). Nu är ju inte små mängder någon livsfara, i början när Leo fick smaka bröd fick han det bröd vi åt för att se vad han tyckte. Men nu när det blir mycket bröd, både till mellis och ibland till andra måltider, så är det såklart ett osaltat bröd som gäller. Nedan finns receptet jag använder, det kräver en del tid men väldigt få ingredienser. Det blir väldigt mycket bröd med bara en sats, så jag skär upp och fryser in och då räcker det faktiskt i några veckor.
Du behöver
25 g färsk jäst
3 dl vatten
2 dl havremjölk
ca 11-12,5 dl ekologisk vetemjöl
2 msk kallpressad ekologisk rapsolja
Bakplåtspapper/olja
Gör såhär
Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet och blanda med havremjölken så att det blir fingervarmt.
Rör ut jästen med en del av vätskan. Tillsätt sedan resten av vätskan, oljan samt det mesta av mjölet. Knåda, eller kör degen i hushållsmaskin, i ca 5 minuter. Degen ska släppa bunkens kanter, då är mjölmängden rätt.
Låt jäsa under bakduk i en timme (eller till dubbla storleken).
Pensla en ugnsform på ca 25×30 cm med rapsolja (alternativt klä med bakplåtspapper). Stjälp upp degen i formen och platta ut med händerna. Låt jäsa ytterligare en timme.
Sätt ugnen på 200 grader. Grädda brödet mitt i ugnen i 30 minuter, tills brödet fått fin yta och är genomgräddat.