Idag skulle jag alltså göra egen puré till Leo, bara svänga ihop något lite snabbt innan J skulle jobba. Det var tanken iallafall, men i praktiken blir det inte alltid som i teorin, kan jag säga nu. Puréerna jag skulle ’svänga’ ihop var broccoli, majs, morot, potatis- och palsternacka samt ärtor. Koka alla separat, mosa, tillsätta lite kokvatten och frysa in, hur lätt låter inte det? Broccolin, morötterna, potatisen och palsternackan var ju lätta att mosa ner, de blir så mjuka när de är kokade. Däremot majs och ärtor har skal som gärna inte ska med i en puré för bebisar, de har ju inte riktigt förmågan att tugga dessa ännu.
För att göra en len puré prövade jag olika verktyg: mixer, trådsil, gaffel och vitlökspress. Mixer fungerade inte alls för mig, kanske är det vår mixer (tror en stavmixer är perfekt). Att passera grönsakerna genom en trådsil resulterade i gegga överallt och mycket puré fastnade i silen, dock var den i samarbete med gaffeln perfekt för broccolin, som är ganska stora. Ett tips för broccolin är dessutom att skära dem i mindre bitar innan kokning, då kan även dessa användas i vitlökspressen – det bästa verktyget enligt mig. När allt är i små bitar är de lätta att stoppa i och pressa ut. Förutom majsen och ärtorna som sagt, där fastnade skalen i hålen så att inget annat kom ut, så det tog lite tid kan man säga. Tips på hur man gör med majs eller ärtor? Är det stavmixer som gäller?
Annars är det inte alls svårt att göra egen puré, det känns även nyttigare för Leo att få hemmagjord och jag kan utan att vilja spy känna lukten av det han äter (jag gillar verkligen, verkligen inte burkmats-lukt). Så skönt att det är gjort idag och det jag gjort kommer att räcka ett bra tag framöver, då han inte får mer än en halv tesked per gång, perfekt då att kunna göra mycket och frysa in 🙂
Fryst broccoli, fryst majs, färska morötter, potatis och palsternacka, frysta ärtor. Hacka de större grönsakerna i mindre bitar. Koka tills de blir mjuka. Spara kokvattnet att blanda i purén.
Mixa, pressa eller mosa till purén, mitt tips är vitlökspressen. Blanda i kokvattnet vid behov.
När man gör så mycket kan man med fördel frysa in i en iskubslåda, när en portion nu ändå inte är mer än en iskub.